2 Ağustos 2013 Cuma

mutlu olmanin yollari


insan ne zaman ki kendini hayatını keşfetmeye, anlamaya karar verir, o zaman uzun, sonsuz bir yola çıkar.

küçükken, yaşıtları arasındaki akıllı kız olmakla tanınan biriyken yaşamımın 29. yılında kendimi içinden çıkılması zor bir hayatta buldum. Hayır, hasta değilim, gelirim var, eşim var, arkadaşlarım var... mutlu olmak için her sebebim var. ama mutlu olmaya yetmiyor bunlar. 


nedir insanları mutlu eden? 


google'a yazmaya başladım mutlu ol....manın yolları diye tamamladı beni.


iste mutlu olmanin yollari:

1. kendini sev: kendi kendinin en iyi arkadasi ol. hatta ve hatta yaptigin herseyi sev. hani yeni baslayan iliskide karsindakinin herseyini tatli sevimli bulursun ya.. hah! iste oyle bul kendini.

2. gul, kikirda: beyinde, aninda etkisini gosteren bir seymis kendisi. bilim adamlari diyollaa!

3.eve kapanip bagira cagira sarki soyle: kendinden aciklamali zaten detaya gerek yok.

4. bitter cikolata

5.ruhanilige deger ver: inan ve kendine inancini gosterebil. eger ruhaniligi kabul edersen, dua edersen, sarki soylersen, yani genelde sanki biri (burda herkesin ayni derecede dindar olmadigini varsayiyorum) senin icin isteklerini gerceklestirecekmis gibi umut edersen, daha mutlu olursun (bunun hakkinda yazacak cok sey var ama neyse artik..)

6.kendi kusurlarina gul: en once kimse yokken gul, eger aglamaya baslarsan kimsenin yaninda yapmazsin :) gosterdigin cesaret hem kendine guvenini saglamlastirip boylelikle seni mutlu eder, hem de etrafindan takdir de toplarsin (bonus)

7. uyu: iyi bir uyku sart mutlu olmak icin. depresyonun bile tedavisinde kullaniliyor bildigim kadariyla. zamaninda alinan 7-8 saatlik bir uyku gun icinde de daha rasyonel bir akla sahip olmamizi sagliyor. yani ota boka aglayip moralimizi bozmuyoruz.

8. tesekkur et: agaca bocege, tanimadigin insana, bakkala, cakkala, onunden gecip apartmanin kapisini senin icin acana... kucuk seylerden memnuniyeti gosteren guzel bir davranis. aslinda gormezden geldigimiz cok seyden farkinda olmamizi saglayn bir davranis. denedim,  %100 calisiyor. :)

9.erken kalk: bu zaten 7. ile alakali, tekrarlamakta fayda var. iyi uyku = yeterli miktar + erken uyku.
yani demek oluyor ki, vucudunun sana dedigi zaman yatacaksin haci. yok oyle sabahlara kadar ayakta kalip, kafan davul gibi olunca yataga yatmak. ertesi gun gec kalkcan, afyonun patlamicak... biliyorum inkar etme hic... 23-9 ve 2-10 arasi alinan uykulardan sence hangisi daha yararlidir?

10. gunde 20 dk gun isigi: bazi gunler hic isimiz olmuyor disari cikmayabiliyoruz. ama en azindan soyle bi balkondan kafamizi uzattigimizda bile farkediyoruz degisimi, icimiz aciliveriyor. gunes isinlari gozumuze geldiginde serotonin salgilanmasini arttiriyorlar, bu da mutlu olmamizi sagliyor.

11.pozitif mutluluk dongusu: 'mutlu olan insanlar daha mutlu oluyor' evet bu para parayi ceker gibi bir sey. mutlu olmak icin mutlu dusunun, bu size daha cok mutluluk getirecek.

12. basarilarinizi kutlayin: arada kendine 'afferim lan, helal olsun kanka, spr dvm' falan diyin

13.etrafinizda mutlu insanlar bulundurun: guleryuzlu insanlardan mutluluk bulassin. 

14. toprakla ilgilenin: dogadan koptuk basimiza bi dolu dert acildi. dogaya donunce sikintilar hafifliyor. koyune tatile giden bilir, bahcesi, bagi olan. balkonda cicek bile yetistirsen ya da pencere kenarinda o bile fayda eder. toprak ozumuzdur.

15.kendinize zaman ayirin: ekranlardan uzak (tv ve internet) sessizliginizi dinleyin. huzuru dinleyin.

16.kontrolunuzde olmayan seyler icin uzulmeyin: kendinizi bosa yormayin, degistiremeyeceginiz konular hakkinda. enerjine yazik, zamanina yazik, sana da yazik...

17.kestirme: gun icinde 10 dk lik bir kestirmenin cok gideri var, ama yapabilene tabi ki. ben asla gun icinde uyuyamam. cok caresiz olmam lazim..

18.HERSEYI SEVIN: bu cok dogru hem de cok! herseyi sev, kendinden baslayip herseyi sev, kusurlarini, sevaplarini gunahlarini... dogayi, hayvanlari, arkadaslarini, hayati... dusmanlarini bile! insanin hayata bakisi degisiyor. 

bu yaziyi sevgiyle tamamlamak isteyenler icin blogtan gelsin oyleyse: bizi sevgi kurtarir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder